Assalamualaikum
Tajuk tu saya ikut tajuk Mas.
Dan memang betul la tajuk dengan gambaran donut ni.
Mula2 tengok resepi donut ni teringat donut Rima resepi dari ibu Fatmah.
Lebih kurang tapi tak sama. Sebab tu teruja nak buat.
Kami makan skali hadap je habis. Soooo lembut.
Kali ni buat donut main nak cepat je.
So saya terap donut ni. Gitu la rupanya.
Senang pulak guna acuan. Cepat n mudah kerja.
Jom sapa suke donut boleh terai resepi guna minyak ni. Mmg the bomm
Mekasih Mas dan Isma Maisara.
Nota: Izah tak letak waterroux. Still sangaatt lembut.
Donut Gebu
Resepi : Isma Maisara fb
Sumber: Mas
Bahan :
250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera
2 biji kuning telur
50 gm gula
2 sudu besar water roux
50 - 60 ml air dari peti sejuk
50 ml minyak masak
Sedikit garam
Caranya :
Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.
WATER ROUX
1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.
No comments:
Post a Comment