Wednesday, May 7, 2014

CEPLİ POĞAÇA













cepli poğaça


hamurla oynamayı seviyorum.....ona değişik görünümler vermeyi , çocukları şaşırtmayı seviyorum...

farklı tarifler gördümü denemeden duramıyorum....

benim gibi farklı tarif ,sunum seven arkadaşlarda var biliyorum :)

yine farklı bir tarifle karşınızdayım..yine çocuk doğum günlerine alternatif olacak bir sunum...ya da pikniğe falan giderken el yapımı sandviç misali yiyebilirsiniz....

unumla başım dertteydi ne zamandır.....yoğurunca rengi koyulaşan , pişerken tam istediğim sonucu vermeyen bir hamur deneyimim oldu.....neyse ki kurtuldum o undan..

bu poğaçada o undan yapıldı o yüzden rengi hafif koyu....tekrar deneyeceğim tarifi tabi zaman  bulabilirsem.....malum finallere hazırlık yapıyorum....

şimdi tarife geçelim ...normal mayalı poğaça hamurundan yapılmış, sadece katlama şekli ile diğer poğaçalardan ayrılan bir sunumu var. ceplerine istediğiniz peynir domates, salatalık biber koyabilirsiniz...isterseniz bir cebine köfte diğer ceplere salata....vs....

tamamen sizin damak tadınıza kalmış.....













cepli poğaça



malzemeler....



  • 1 su bardağı ılık süt

  • 1 su bardağı ılık su

  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ

  • 1 paket kuru maya

  • 2 yemek kaşığı şeker

  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz

  • 1 yumurta ( beyazı içine sarısı üzerine)

  • aldığı kadar un

  • üzeri için susam

  • içine sürmek için zeytinyağ



piştikten sonra ceplere koymak için..



  • domates,salatalık,havuç,peynir,dereotu,maydanoz.....vs.....



yapılışı......



  1. süt ,şeker ve maya karıştırılır biraz bekletilir...maya biraz kabarınca diğer malzemelerde eklenerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yğrulur...

  2. hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alınır...

  3. bezenin biri açılır ....(tatlı tabağı kadar) zeytinyağ sürülür....

  4. ikiye katlanır...zeytinyağ sürülür....dörde katlanır ....katlama noktaları elle bastırılıp sıkıştırılır ki açılmasın kabarırken...birde kat yerleri hafif aralansın diye hafif aşağı doğru çekilir ..

  5. yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizilir.....

  6. üzerine yumurta sarısı sürülür....susam serpilir...

  7. 200 dereceli önceden ısıtılmış fırında pişirilir.....

  8. ılıdıktan sonra servis yaparken ceplere domates,kaşar peyniri,köfte ,salata yerleştirebilirsiniz...

  9. afiyet olsun....

No comments:

Post a Comment